Hari ini terasa sangat lemah, tapi lebih baik dari semalam bila diserang demam selsema, rasa begitu teruk sekali, tapi masih boleh membuat kuih nona (hahaha..untuk makan, teringin sangat)..
Pada malamnya terus rasa macam nak pengsan tetapi gagahkan juga diri mengadap TV sebab nak tengok drama Korea Three Sisters.. rugila kalau tak tengok sebab dah hampir kemuncak tu..cerita ni best juga sebab mengisahkan tentang kehidupan 3 beradik dengan pelbagai masalah sendiri..sampai hubby cakap drama air mata..(heheh tapi dia pun tengok juga)
Pada malamnya terus rasa macam nak pengsan tetapi gagahkan juga diri mengadap TV sebab nak tengok drama Korea Three Sisters.. rugila kalau tak tengok sebab dah hampir kemuncak tu..cerita ni best juga sebab mengisahkan tentang kehidupan 3 beradik dengan pelbagai masalah sendiri..sampai hubby cakap drama air mata..(heheh tapi dia pun tengok juga)
Disebabkan rasa lemah badan, akhir-akhir ini jarang saya update blog saya ini, sedangkan banyak resepi dan cerita yang ingin saya kongsikan di sini. Petang ini selesai saja saya membuat kepala Minnie Mouse saya tekad untuk berkongsi satu resepi yang saya ambil dari http://www.ezythaicooking.com....
Semasa menggoreng ayam ni dah meleleh air liur degan aroma daun pandan dan aroma serai..
Bahan-bahan
1) 500g dada ayam tanpa kulit..(potong halus atau hancurkan - saya masukkan dalam plastik dan ketuk kemudian potong halus)
2) 5 Akar ketumbar,bersihkan dan ketuk (kalau tak ada gantikan dengan sedikit biji ketumbar, tumbuk halus)
3) 4 ulas bawang putih, Tumbuk halus
4) 1 sudu teh lada putih/ lada sulah
5) 1 sudu teh sos soya
6) 3 sudu teh sos tiram
7) 1/2 sudu makan minyak bijan
8) Daun pandan secukupnya dibersihkan (untuk membalut)
9) Minyak secukupnya untuk menggoreng
** tak perlu garam sebab sos tiram dengan sos soya sudah masin, kalau letak garam terlebih sudah masinnya**
*saya ada campurkan sedikit cili kisar untuk rasa pedas dan juga serai yang ditumbuk halus**
Resepi Sos Pencicah:
* 5 sudu makan gula
* 2 sudu makan air
* 3 sudu makan sos soya
* 1 sudu makan sos soya hitam
* 1/2 sudu teh garam
* 1 sudu makan biji bijan yang telah dipangang
Cara membuatnya:
1. Dalam mangkuk masukkan bahan 1 hingga 7, gaul hingga rata dan perap selama sekurang-kurangnya 2 jam.
2. Sediakan sos pencicah dengan mencampurkan semua bahan kecuali gula dan masak dalam periuk kecil dengan api perlahan. Kemudain masukkan gula kacau hingga sebati, biar hingga mendidih dan siap, boleh dihidangkan dalam bekas
3. Untuk membuat ayam pula, boleh lihat disini langkah demi langkah membalut dengan daun pandan.
2. Sediakan sos pencicah dengan mencampurkan semua bahan kecuali gula dan masak dalam periuk kecil dengan api perlahan. Kemudain masukkan gula kacau hingga sebati, biar hingga mendidih dan siap, boleh dihidangkan dalam bekas
3. Untuk membuat ayam pula, boleh lihat disini langkah demi langkah membalut dengan daun pandan.
4. Stim ayam yang sudah dibalut selama 10 minit (saya tak stim, terus goreng dengan api sederhana) kemudian bolehla digoreng hingga masak.
5. Siap untuk dihidangkan bersama sos.
Selamat mencuba : )
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Terima kasih atas komen yang diberikan :)