• Sabtu, 30 April 2011

    Bubur Lambuk Kg Baru


    Hari ni saya nak kongsikan resepi bubur lambuk. Dah lama dah saya buat bubur ni tak sempat nak masukkan kat sini. Bubur lambuk ni rasanya memang macam bubur lambuk Kg Baru, memang sedap. Nak membuatnya pun tak susah. Bahan-bahan tu boleh tambah mengikut kesukaan...saya ada tambah udang untuk rasa yang lebih sedap..bolehla mencubanya...

    Kredit kepada yang empunya resepi, boleh tengok di ( http://mforum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=93958&extra=&page=2 )

    Bahan-Bahan:
    1. 2 cawan beras [basuh dan toskan]
    2. 1/2 biji kelapa, diambil santan pekat
    3. 1/2 kg daging [potong kecil]
    4. 2 batang serai [ketuk]
    5. 2 s/b minyak sapi
    6. 3 s/b minyak
    7. garam
    8. air
    Bahan Tumbuk
    1. bahan tumbuk
    2. 6 ulas bawang merah
    3. 4 ulas bawang putih
    4. 1 inci halia
    Rempah tumis
    1. 1 inci kulit kayu manis
    2. 3 kuntum bunga cengkih
    3. 1 kuntum bunga lawang
    4. 2 biji buah pelaga
    Bahan rempah [ goreng kering dan mesin halus]
    1. 1 s/t jintah putih
    2. 1 s/k ketumbar
    3. 1 s/k lada sulah
    4. 1 s/k lada hitam
    5. Garam secukup rasa

    Bahan hiasan [mayang]
    • 3 tangkai daun sup
    • 2 tangkai daun bawang
    • Bawang goreng
    Cara:
    1. Panaskan minyak dan minyak sapi dan masukkan bahan tumbuk sehingga wangi dan garing.
    2. Masukkan rempah tumis, bahan rempah dan daging. Biarkan sehingga naik minyak.
    3. Masukkan beras, serai dan air. Biarkan sehingga beras hancur dan daging lembut.
    4. Bila dah beras nampak pecah, masukkan santan dan garam.
    5. Bila sudah masak, hidangkan dengan bahan hiasan

    Selamat memasak .. : )

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan

    Terima kasih atas komen yang diberikan :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...