• Rabu, 2 Mac 2011

    Pau lembut dan sedap


    Akhirnya berjaya juga membuat pau yang betul-betul lembut dan gebu. Pau ni lembut macam kat kedai. Rasanya ni kali ke tiga cuba buat pau dengan resepi yang berbeza, Alhamdulillah kali ke tiga ni menjadi..Pau ni saya buat semalam sambil-sambil tengok cerita Magika (Dah empat kali tengok cerita ni, anak-anak suka sangat sampai boleh hafal lagu-lagu kat dalam cerita tu..best juga cerita Magika ni....sebelum ni anak-anak asyik ulang tengok cerita Hantu Kak Limah Balik Rumah, kelakar sampai terburai perut...hahaha,) dah tolong buat iklan lak...

    Berbalik cerita pasal Pau ni...kalau nak cuba saya kongsikan resepi kat bawah. Resepi ni saya ambil dari blog Tirana dan resepi asal dari Mat Gebu

    Bahan-bahan untuk doh ( 10 biji )
    240 g tepung "Hong Kong", (guna tepung pau pun ok) - (saya guna tepung pau)
    1 camca teh "Double Acting" Baking Powder + 1/2 camca teh garam
    1 camca teh yis   (saya letak 1 1/2 sudu teh)
    25 g lemak sayur (shortening)
    100 ml air suam*
    30 g gula halus*
    1/2 camca teh cuka*(*disatukan dan kacau hingga gula larut)
    2 sudu teh bread Softener  (ni saya tambah sendiri)

    Bahan-Bahan untuk inti 
    Inti kacang:
    200 g kacang merah
    air secukupnya ( utk rebus kacang)
    gula pasir (secukup rasa)
    beberapa helai daun pandan 


    Cara buat inti

    Campur semua bahan dan masak sehingga kacang kembang dan pekat/kering. Sejukan sebelum dimasukkan kedalam dough pau. Boleh juga dimasak di dalam slow cooker.

    Cara-cara buat doh
    1. Dalam satu bekas, masukkan tepung Hong Kong, double acting baking powder + garam, yis, bread softener dan lemak sayur. Gaul ramas hingga adunan berupa serbuk roti. Masukkan air yg bercampur dgn cuka dan gula. Adun hingga menjadi doh yg lembut dan elastik (kurang lebih 15 minit, jika guna tangan dan 10 minit jika menggunakan mesin). Perap doh selama 45 minit.

    2. Keluarkan doh dan tumbuk utk membuang angin. Bahagi kepala 10 bahagian, bulat-bulatkan. Ambil sebiji doh dan leperkan di atas tapak tangan, sudukan inti yg telah sejuk tadi (kalau nak mudah bulat - bulatkan dahulu inti yang hendak digunakan) dan cantum doh sehingga menutupi inti. Bulat-bulatkan doh tadi dan letak diatas sekeping kertas (2inci x 2 inci) yg telah disapu dengan lemak sayur.

    3. Buat hingga habis dan susun dalam kukusan. Perap pau kurang lebih 20 minit.

    4. Kukus pau tadi di atas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan sejukkan. Kalau guna pengukus elektrik hanya 10 minit.

    Note: Untuk doh tadi boleh juga menggunakan bread maker, melalui setting untuk doh. Masukkan kesemua bahan dan tekan setting utk doh dan tunggu hingga siap.
    Sekian untuk resepi Pau....cubala pasti menjadi...


    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan

    Terima kasih atas komen yang diberikan :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...