Siapa yang tak tahu masak masakan ni kan? tapi saja je nak letakkan juga resepi di sini untuk rujukan diri sendiri dan untuk dikongsi bersama. Saya masak benda alah ni lepas jalan-jalan kat blog Mat Gebu ternampak resepi ikan masak cuka dan teringatla pula ikan haruan masak cuka emak kat kampung tu,memang sedap ikan haruan masak cuka best sesangat, tapi mana nak cari ikan haruan tu sedangkan malas nak keluar dan dah nak tengahari, jadinya masak ikan yang ada dalam peti tu..apa lagi ikan kembungla..resepi ni saya copy dari En.Mat, tapi maafla yea En. Mat saya ada tambah-tambah dan ubah suai skit ikut resepi mak...jangan marah.. :)...tulisan bewarna tu adalah tambahan dari saya....
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 2 ekor ikan kapak, kerat 2 setiap satu cuci bersih dan toskan* (saya guna ikan kembung)
- Sedikit serbuk kunyit*
- Sedikit garam*(*digaul rata dan perap sekejap)
- 1/4 bahagian capsicum (red, green, yellow), didadu (kat rumah ada warna kuning je)
- 1 biji bawang besar, belah 6
- 2 ulas bawang putih, dihiris (saya guna 4 ulas dan di belah 2 je)
- 1 inci halia muda, hiris
- 2 camca besar cuka makan (mat guna jenama Tamin)
- Garam dan gula secukup rasa (saya tak letak gula)
- 1/3 camca teh serbuk kunyit
- 1/2 cawan air
- 2 tangkai cili kering (dipotong pendek)
- 3 biji cili padi (dibelah)
- Sedikit biji sawi
CARA MEMBUATNYA :-) - Ikan tadi digoreng hingga kuning keemasan, angkat dan ketepikan.
- Tinggal sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, halia, biji sawi, cili kering, cili padi, bawang putih hingga harum, masukkan serbuk kunyit, cuka dan gula, kacau rata.
- Tambah air dan biar mendidih.
- Masukkan capsicum, apa-apa sayur dan juga ikan. Gaul rata dan tambah sedikit garam.
- Masak hingga pekat, atau ikut citarasa sendiri, ada yang suka berkuah, ada yang suka kering.
- Siap dan bolehla dimakan dengan nasi panas,..sedap ni masam-masam pedas
Bolehla pilih nak ikut versi Mat Gebu atau versi saya, ikut citarasa masing-masing...Selamat Mencuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Terima kasih atas komen yang diberikan :)