• Khamis, 16 Jun 2011

    Lemon Rosemary Chicken

    Selamat tengahari semua..hari ini saya nak kongsikan satu resepi yang baru saya cuba semalam.

    Semalam hari yang paling segar saya rasa sepanjang 2 bulan ini, ingat akan rasa macam tu pada hari ini, rupanya meleset :( . Walaupun rasa letih badan semangat nak update blog tu tetap ada. hehehe..

    Resepi ini agak ringkas dan tiada penyediaan sos. Perahan Lemon sudah memberi rasa yang menyelerakan dan saya sediakan dengan Salad dan juga Creamy Chicken Soup (resepi ni saya akan masukkan nanti)

    Bagaimana membuatnya? resepinya dibawah....
    Bahan - bahan:- (6 orang)
    2 sudu makan minyak zaitun
    2 ulas bawang  putih
    2 sudu makan daun rosemary (saya guna daun basil, tak ada stok rosemary)
    6 ketul ayam
    2 biji lemon potong quarters
    Lada dan garam secukupnya 

    Cara Membuatnya:-
    Panaskan oven 200°C. Tumbuk bawang putih, rosemary dan kemudian sebatikan dengan minyak zaitun. Sapukan pada ayam hingga sebati dan letakkan garam dan lada.
    letakkan ayam di dulang pembakar (kulit ayam dibahagian atas), letakkan lemon yang telah dipotong  tadi dibawah ayam dan sekeliling ayam.
    Masak  dalam 1 jam atau hingga ayam bewarna keemasan.
    Hidangkan dengan lemon yang dibakar bersama.

    Mudah bukan,resepi dan cara saya dah ubahsuai mengikut cara saya, untuk resepi asal boleh rujuk disini 
    Selamat mencuba : )

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan

    Terima kasih atas komen yang diberikan :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...