• Rabu, 23 Februari 2011

    Apam Pisang Coklat Kukus



    Resepi ni saya copy dari blog  Kak Ros. Tumpang copy yea kak Ros. Kalau resepi asal tu Apam Pisang Kukus saya dah tukar jadi apam pisang choc kukus. Resepi ni katanya kak Ros tak perlu perap-perap, bila dah siap adun, boleh terus kukus. Apapun nak minta maafla dgn Kak Ros dan penyumbang2 asal resepi ni (En Mat Gebu, Resepi Diana), saya dah ubah ikut selera saya. (tulisan biru tu bahan yang ditokok tambah dan ubah..heheh)

    Apam saya ni tidakla segebu apam yang kak Ros buat sebab saya letak banyak pisang dan tak letak telur . Tapi apam ni tetap lembut dan sedap. Bolehla mencuba ikut selera masing-masing.


    Bahan-Bahannya ( resepi asal dari Diana)
    1 cawan tepung gandum*
    1/2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
    2 biji telur gred A (saya tak letak)
    100 ml minyak jagung (atau mentega cair) - saya letak minyak masak
    1/4 cawan gula (mat guna gula perang) - saya letak gula perang
    4 biji pisang emas, sederhana besar* - saya letak lebih sebab banyak sgt pisang kat rumah
    1/2 camca teh soda bicarbonate*
    Secubit garam*(*disatukan dan lecek hingga halus)
    1/2 sudu teh esen Vanilla
    1/2 sudu teh Coklat Emulca 


    Cara membuatnya :-)
    1. Pukul minyak, gula dan telur hingga sebati menggunakan whisk. Masukkan pisang lecek, gaul rata. Masukkan pula tepung, coklat dan esen  kacau hingga sebati. Ketepikan.
    2. Panaskan kukusan, sediakan acuan kegemaran (mat guna acuan kecil2), sapu dengan sedikit minyak pada acuan, panaskan 2 minit. Tuang adunan apam 3/4 penuh dan kukus 12 - 15 minit. Buat hingga siap.

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan

    Terima kasih atas komen yang diberikan :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...